Inkludera mer ekologiskt i kosten

· Ekologiskt, Mat
Author

ekologiskt_160373723

Den ekologiska vågen har fått mer och mer fotfäste i mångas vardag. Och har man inte redan börjat titta till ekologiska produkter att inkludera i sin kost är det kanske dags att göra detta.

Till att börja med har studier visat på att ekologisk frukt och grönsaker har en lägre vattenhalt. Detta betyder att de faktiskt innehåller större andel näringsämne per gram.

När djur föds upp ekologiskt går de utomhus och betar i större utsträckning. Detta gör att de får en bättre fettsammansättning och som följd även mer fleromättade omega-3 fettsyror.

Livsmedel som tagits fram på ekologiskt vis får heller inte innehålla transfetter som är kemiskt tillverkade, eller något annat härdat fett. De har även striktare regler på vilka tillsatser som får förekomma. Man kan läsa mer om just tillsatser här.

Ekologiska livsmedel använder även sedan inget konstgödsel när de odlas. När konstgödsel används kan detta medföra övergödning av olika typer av vattendrag, sjöar och till och med havet. Detta beror på att den tillförda näringen inte alltid kan tas upp av växtligheten och då hamnar i grundvattnet. Och med vattencykeln betyder detta att det kommer till alla möjliga källor av vatten och slutligen till kustnära områden.

Det många krav som ställs på ekologiska gårdar finns där för att ge oss en bättre framtid. Och detta är precis vad man stödjer när man väljer att handla ekologiskt. Är man intresserad vad dessa krav egentligen är kan man exempelvis läsa om ekologiskt djurhållning på Jordbruksverkets webbplats.

Detta borde vara tillräckligt för att få vem som helst att se fördelarna med ekologiskt, och om den enda nackdelen är att man betalar lite mer för en produkt är det ju ett väldigt litet pris.